Groves-Raines Architects

Hill House Visitor Centre

Public

The aim of this project was to interrogate the notion of a building as a product rather than a process. By allowing visitors the chance to see Hill House as they have never seen it before, the Hill House Visitor Centre would have demanded an alternative perspective on the nature of permanence, the role of conservation and the future of Hill House. In collaboration with Invisible College / NVA, our proposal was to invite the public to engage in the story of a building as it emerges through its period of construction, use, and ultimate disassembly. Set alongside the planned conservation works on Hill House, this would have proven an engaging, thought-provoking and progressive critique on the future of Mackintosh’s buildings, and indeed all existing buildings.

Positioned along the back wall of the garden, the Hill House Visitor Centre provides a visible and accessible gateway to the grounds from both the traditional gated entrance and the carpark to the rear. From atop the garden wall, the visitor would experience a side of Hill House not usually acknowledged, while also enjoying a view of the River Clyde beyond the rooftops of Helensburgh. In contrast to the sculptural mass of Hill House, the Visitor Centre comprised a skeletal structure of scaffolding that sits lightly on the ground, stepping over the wall and bridging the carpark and garden; woodland and house.

Low cost, readily available and easy to assemble: traditionally, scaffolding is the parasite that clings to a building, In this instance, however, the scaffolding itself is the host, with the voids between the poles providing the spaces into which building boxes are nested. A definitively temporary architecture, this building is modular, demountable and adaptable. Its fragmented form allows the existing trees to remain standing in the voids of the structure, and encourages new growth to interact with the building over the temporary period of its existence.

You may also like

Education Centre at Sumburgh Head Lighthouse
A National Memorial for Organ Donors in Scotland
The North Ship
Craft Scotland Emergents at London Design Fair 2016
Fringe Street Events
Collect 2018 and 2019 at Saatchi Gallery
Gayfield Creative Spaces
Composting Shed
Craft Scotland Emergents at London Design Fair 2017
Loch Leven Heritage Trail
Wave Garden
Theatr Cromlech
SIX Design Awards
Custom Lane
Transient Gallery/Galleria Temporanea
Craigmillar Community Arts Centre
The Ross Pavilion