Latest

Gunnar Groves-Raines at RSAW Spring Conference 2024 21.06.2024
5.06: The New Stone Age CPD with Pierre Biduad and Marcus Paine 10.06.2024
Advanced Conservation accreditation: Congratulations to Zoë Alston! 30.05.2024
198th Royal Scottish Academy Annual Exhibition: RSA Architecture Prize 22.05.2024
Scottish Design Awards 2024 14.05.2024
House & Garden Top 100 interior designers and architects for 2024 03.05.2024
Collect 2024: Craft Scotland 03.03.2024
Vogue: Why “Scandi-Scot” Style Should Be on Your 2024 Interior Design Moodboard 01.03.2024
Lundies House on Condé Nast Gold List 2024 23.12.2023
GRAS appointed to refurbish the A-listed Malleny House in Balerno 22.12.2023
View all entries
Caisteal Bharraich
Caisteal-Bharraich_update

Caisteal Bharraich is a dramatic and historically significant scheduled monument that sits high above the Kyle of Tongue in Sutherland. The exact date of the rectangular towers construction remains uncertain, but there is significant evidence suggesting the earliest possible construction date was around the first half of the 15th century. Later records show that surprisingly few alterations have been made since this time. However, during the winter of 2015 large sections of the monument suffered severe weather damage and GRAS was commissioned to stabilise and consolidate the ancient monument.

The project’s main objective was to improve accessibility, both physically and intellectually, as the building was both difficult to enter and underappreciated as a site of historic significance. The existing structure was made safe and an internal twisting metal stair was introduced to allow visitors to reach a new viewing platform that is largely concealed behind the existing walls. The platform replicates the views of the landscape that the building’s original occupants would have had, enabling visitors to better relate to the monument’s storied past.

The local community was involved throughout the restoration process, with their knowledge and enthusiasm being harnessed during community consultations. Various outreach activities were organised and aspects of the repairs were translated into teaching materials used by the local primary school. In addition, school children prepared letters, photographs, newspaper articles and drawings of local wildlife which were placed in a time capsule and ceremonially embedded into a rebuilt section of the wall. The school and community council participated in the official opening of Caisteal Bharraich in May 2018, which was undertaken by Fiona Hyslop, MSP and Cabinet Secretary for Culture, Tourism and External Affairs.

The iconic Caisteal Bharraich has now been opened up to a wider range of visitors, providing striking panoramic views from the new platform for all to enjoy. The project represents an example of renewed investment and regeneration in the area, which has secured the future of the monument and enhanced its benefits.

Location

Sutherland, Scotland

Client

Wildland

Completed

2019

Type

Cultural

Awards

2019 Civic Trust AABC Conservation Award

Project Lead

Zoë Alston

Structural Engineers

David Narro

Archaeologists

CFA Archaeology

Architectural Assistant

Catriona Wright

Ecologists and Landscape Architects

LUC

Main Contractors

G Brown Stonemason Limited

Director

Nicholas Groves-Raines

Caisteal Bharraich

Caisteal Bharraich Details

caisteal-bharraich-elevation-viewpoint-2-6s96-2

Internal stair leading to elevated viewing platform

1467 Caisteal Bharraih Site Plan

Caisteal Bharraich Site Plan

1467 Caisteal Bharraih Plan

Caisteal Bharraich Plan

1467 Caisteal Bharraih Section

Caisteal Bharraich Section

We are delighted that this nationally important site has been preserved for generations to come. The improved access to the castle also has wider public benefits. Whereas before, visitors could only access the ground level of the castle, they can now reach its upper levels and enjoy the spectacular views out over the surrounding landscape.

Nicki Hall, Senior Casework Officer, HES

Material Focus

  1. Steel
Our approach was to repair conservatively, without conjectural restoration, and to reuse original materials to maintain historical authenticity wherever possible. We carefully matched new repair materials from local sources to maximise compatibility and longevity, while reducing embodied energy.

Zoë Alston, Project Lead