Latest

Natasha Huq at the Stone Symposium: The Case for Stone on Friday, July 12 05.07.2024
Scottish Design Awards 2024: Silver Award Winners 04.07.2024
Studio Day Out: Prestonpans 28.06.2024
Gunnar Groves-Raines at RSAW Spring Conference 2024 21.06.2024
5.06: The New Stone Age CPD with Pierre Biduad and Marcus Paine 10.06.2024
Advanced Conservation accreditation: Congratulations to Zoë Alston! 30.05.2024
198th Royal Scottish Academy Annual Exhibition: RSA Architecture Prize 22.05.2024
Scottish Design Awards 2024 14.05.2024
House & Garden Top 100 interior designers and architects for 2024 03.05.2024
Collect 2024: Craft Scotland 03.03.2024
View all entries
Lundies House
Wildland

Situated in the village of Tongue, Sutherland, in the shadow of the iconic Ben Hope, Lundies looks over its stone walls and gardens towards the ancient ruins of Caisteal Bharraich and the dramatic Kyle of Tongue. The former 19th-century manse has been meticulously repaired and sensitively adapted to create accommodation in the form of three period-inspired guest suites and an attic-level apartment. The creative team at conservation and hospitality organisation Wildland were deeply involved in all aspects of the project, from defining a clear, ambitious vision to sourcing and commissioning unique pieces of furniture and artworks at completion.

The associated steading probably dates to the 18th century and incorporates an earlier mill. This building was in a much poorer physical condition and provided more of a blank canvas. The existing L-shaped footprint was extended in a sympathetic manner to form a sheltered courtyard incorporating three contemporary studio suites along with a self-contained apartment. The steading also provides conference facilities in addition to office and support spaces. At the heart of the courtyard is a sculptural iron fire pit surrounded by native birch trees, all overlooked by a sheltered loggia with its own cooking facilities. While the structural shell of the steading has been conserved, all other interventions are contemporary in their nature, including polished concrete floors, oak-lined walls, and metal windows.

Within its dry-stone walls the landscape of Lundies follows a loose hierarchy, with most of the space dedicated to native woodland and ground cover which is allowed to grow wild. Hard surfaces are avoided wherever possible, and growth is encouraged on gravel paths to ensure nature is never entirely kept at bay. Closer to the properties the landscape becomes more ordered, with a functioning kitchen garden adjacent to the manse along with the more structured space of the steading courtyard.

Location

Sutherland, Scotland

Client

Wildland

Completed

2019

Size/Area

720m²

Type

Residential

Awards

AJ Retrofit Awards 2022 Finalist
Condé Nast Traveller Best Hotels in Scotland
Condé Nast Traveller The Gold List 2024: best hotels and resorts in the world

Creative Team

Kristín Hannesdóttir
Nicholas Groves-Raines
Stephen Copp
John Robson

Concept Design

Ruth Kramer, Wildland

Photography

Alexander Baxter
Fran Mart

Lundies House

Lundies House Details

GRAS_Lundies House_Site Plan_2

Site Plan

GRAS_Lundies House_Manse_GF

Manse Ground Floor Plan

GRAS_Lundies House_Manse_FF

Manse First Floor Plan

GRAS_Lundies House_Manse_SF

Manse Second Floor Plan

GRAS_Lundies_Steading_GF

Steading Ground Floor Plan

GRAS_Lundies_Steading_2

Steading First Floor Plan

GRAS_Lundies_SectionElevation

Section/Elevation - Loggia

Inspired by a deep sense of place, Lundies House is our art hotel on the edge of the wild northern coast. Here refined interiors and a profound sense of comfort combine to create a house of simple beauty and stillness - a beautiful basecamp for exploring the landscape around us.

Wildland

Lundies_Nick Ross

Arcadia Chair by Nick Ross

Wildland

Dining Room with artwork by Clare Basler

Wildland

Courtyard

Wildland

Terrazzo floor detail

Wildland

Sheltered loggia for outdoor dining

Material Focus

  1. Original stone
  2. Reclaimed slate
  3. Crittal windows
  4. Reclaimed brick

Within its dry-stone walls the landscape of Lundies follows a loose hierarchy with most of the space dedicated to native woodland and ground cover which is allowed to grow wild. Hard surfaces are avoided wherever possible and growth encouraged on gravel paths to ensure nature is never entirely kept at bay.

Stephen Copp, Project Lead