Latest

Vogue: Why “Scandi-Scot” Style Should Be on Your 2024 Interior Design Moodboard 01.03.2024
Lundies House on Condé Nast Gold List 2024 23.12.2023
GRAS appointed to refurbish the A-listed Malleny House in Balerno 22.12.2023
Competition in Czechia: the municipal library in Česká Lípa 27.11.2023
Natasha Huq as one of the RIAS Live event keynotes 03.11.2023
Our Common Humanity by artist Juli Bolaños-Durman on permanent display at The Royal Edinburgh Hospital 13.10.2023
GRAS interior design project longlisted in Dezeen Awards 2023 12.09.2023
Competition in Czechia: drinking fountain 28.06.2023
GRAS completes an interior project in Edinburgh 16.06.2023
Tim Taylor’s new artwork at Hidden Door Festival 2023 31.05.2023
View all entries
The Quaich Project
Ross-Pavillion-1

GRAS worked with US-based design practice wHY and engineering firm Arup on the winning proposal to revitalise a nationally-important site in Edinburgh’s West Princes Street Gardens. As one of the city’s most famous landmark locations, there was a great responsibility to reimagine this historic place through a design that is both innovative and respectful to the people, wildlife, landscape and heritage of the Scottish capital.

The competition-winning proposal comprises an organic landscape-focused scheme that respects the historic setting but also animates the Gardens through the introduction of a new undulating promenade together with improved access from nearby Princes Street and sculptural seating with dynamic open views. The space could be used throughout the year to host an array of cultural, musical and artistic events and activities, with world-class facilities in the shadow of Edinburgh Castle. The Quaich Project would also encourage daily use by residents and enhance connections between Edinburgh’s Old and New Towns through improved pathways and activation of this underused site.

Inspired by the Gardensgeology and history – from the volcanic forces to the man-made energy of the Victorian pleasure garden – the design subtly integrates the new visitor centre and pavilion into the folds of the landscape, allowing the castle to remain the main visual focus. The ‘quaich’ concept was informed by the topography of the land, which mirrors the bowl of a typical Scottish ‘sharing cup’. The scheme would increase the amount of green space relative to hard surfaces within the Gardens and is, in the teams words, “human scale with moments of drama… activating four layers of meaning within the Gardens: botanical, civic, commemorative and cultural.”

Location

Edinburgh, Scotland

Client

Ross Development Trust

Completed

2017

Type

Cultural

Awards

World Architecture Festival: Culture – Future Projects Award 2019

Project Lead

Andrew Hodgkinson

Director

Gunnar Groves-Raines

Lead Landscape Architect

Mark Thomann, wHY

Structural Engineers

ARUP

The Quaich Project

The Quaich Project Details

Ross-Pavillion-2
GRAS_WHY_02

Our vision is to develop a unique, world-class garden space full of nature and tranquillity set against the backdrop of Edinburgh’s vibrant and dynamic city life.
We are dedicated to creating a ‘space for all’ – where people can come together, memories can be made, and friendships can be forged.

Ross Development Trust

05-uqpd 2 copy