Latest

Vogue: Why “Scandi-Scot” Style Should Be on Your 2024 Interior Design Moodboard 01.03.2024
Lundies House on Condé Nast Gold List 2024 23.12.2023
GRAS appointed to refurbish the A-listed Malleny House in Balerno 22.12.2023
Competition in Czechia: the municipal library in Česká Lípa 27.11.2023
Natasha Huq as one of the RIAS Live event keynotes 03.11.2023
Our Common Humanity by artist Juli Bolaños-Durman on permanent display at The Royal Edinburgh Hospital 13.10.2023
GRAS interior design project longlisted in Dezeen Awards 2023 12.09.2023
Competition in Czechia: drinking fountain 28.06.2023
GRAS completes an interior project in Edinburgh 16.06.2023
Tim Taylor’s new artwork at Hidden Door Festival 2023 31.05.2023
View all entries
The Pavilion
The Lambs Pavilion | Interiors

The Pavilion is a newly built, self-contained three-storey house within the curtilage of Lamb’s House in Leith. Built in the style of early 18th century garden pavilions, with an  iconic ogee roof, the compact tower sits comfortably alongside the recently restored 17th-century Lamb’s House and its two-storey office extension. The romantic little building took three years to complete and now provides self-catering accommodation in the heart of the medieval Leith Conservation Area.

The Pavilion was built with impeccable attention to detail using locally sourced or reclaimed materials. The house was designed upside down, with the living areas on the top floor and the bedrooms below, which adds to the Pavilion’s uniqueness. The structure overlooks a south-facing walled garden that was inspired by the romantic gardens of the Italian Renaissance. With parterres, pleached hornbeams, roses and seasonal flowers, it provides the perfect setting for a drink or alfresco supper.

The property’s interior combines early 18th-century style with Scandinavian influences. The rooms feature a calming colour palette and are furnished with elegant antique pieces, perfectly in keeping with the main house. The living room on the top floor features a vaulted ceiling and an open fireplace that enhances the period feel. Other highlights include a bedroom with a timber-lined box bed, and the main bathroom’s freestanding cast-iron bath with a hand shower and traditional Victorian sink.

To book a stay at Lamb’s Pavilion see lambspavilion.com

Location

Edinburgh, Scotland

Client

Private

Completed

2017

Type

Residential

Project Lead

Nicholas Groves-Raines
Kristin Hannesdottir

Photography

Melody Joy

The Pavilion

The Pavilion Details

The Lambs Pavilion | Interiors
GRAS_LambsPavilion

Floor plans

01 GRA Archive Sketch

Lamb's House South East elevation with The Pavilion

The Lambs Pavilion | Interiors

Octagonal stairs featuring claret-coloured walls and natural fiber bannister rope, finished with wall and crown knot

The Lambs Pavilion | Interiors

Carefully curated antique furniture

Lambs Pavilion | Bridal Shoot

Living Room with fireplace

The Lambs Pavilion | Interiors

Main Bedroom with painted cast iron half-tester bed with a contemporary canopy

The Lambs Pavilion | Interiors

Lime harling render and slate on the ooge roof

Lambs Pavilion | Bridal Shoot

View over the Lamb's House and Renaissance garden in the winter

Material Focus

  1. Flagstone
  2. Untreated timber
  3. Sandstone details