Latest

Natasha Huq at the Stone Symposium: The Case for Stone on Friday, July 12 05.07.2024
Scottish Design Awards 2024: Silver Award Winners 04.07.2024
Studio Day Out: Prestonpans 28.06.2024
Gunnar Groves-Raines at RSAW Spring Conference 2024 21.06.2024
5.06: The New Stone Age CPD with Pierre Biduad and Marcus Paine 10.06.2024
Advanced Conservation accreditation: Congratulations to Zoë Alston! 30.05.2024
198th Royal Scottish Academy Annual Exhibition: RSA Architecture Prize 22.05.2024
Scottish Design Awards 2024 14.05.2024
House & Garden Top 100 interior designers and architects for 2024 03.05.2024
Collect 2024: Craft Scotland 03.03.2024
View all entries
Glenfeshie Kennels Cottage
Kennels Cottage - Scotland - Wildlands Ltd - photo Martin Kaufmann

Originally bought by Nicholas Groves-Raines and Kristin Hannesdottir in the 1980’s the basement was a disused part of a B-listed city centre tenement block in the Tron area of Glasgow. The flats above were developed and sold but the basement lay disused for over twenty years until GRAS, the Glasgow based design branch of the company was formed in October 2006. GRAS took occupancy in the small ground floor shop and began work developing the space beneath them. For four months GRAS acted as tenants, architects, clients, project managers and often labourers, allowing them to view the project in detail from a number of different viewpoints.

 

Great efforts were made to maximise the available floor area and ceiling height while trying to retain as much of the dramatic character of the space. The unassuming shop front entry at 11 James Morrison Street leads through the reception areas, at the rear of which an industrial mesh stairwell, lit from below leads down to the lower ground level studio space where five backlit sandstone columns stand complimented by clean white walls and a slate grey floor. The floor steps down from here to a sequence of double height studio spaces centred on large brick buttresses, lit by a full height glazed door to the commonly owned garden at the rear of the building. The resulting space is unexpected by the visitor and full of hints of Glasgow’s history, from the hand made brick walls to the remnants of Glasgow’s historic street frontages now hidden far below ground level.

Location

Cairngorms, Scotland

Client

Wildland

Completed

2017

Type

Residential

Glenfeshie Kennels Cottage