Latest

RIBA House of the Year 2021 13.11.2021
EAA Awards 2021 commendation for Treen 28.10.2021
Kyle House receives RIAS Award 2021 07.09.2021
Conservation Architect
We are seeking Conservation Architect 13.07.2021
In conversation with The Modern House 10.03.2021
Lundies House in Dezeen 01.08.2020
View all entries
Strathmore Lodge
Strathmore - Scotland - Wildlands Ltd - photo Martin Kaufmann

Strathmore Lodge is a unique self-catering property belonging to a collection of extraordinary restored retreats that form part of the Wildland conservation project. The Lodge, which dates back to the early 1920s, lies at a bend on the banks of the Strathmore River as it flows northwards into Loch Hope. This refurbishment project was the first step towards restoring a number of traditional corrugated tin houses across Sutherland, which have been part of the highland vernacular for decades.

The Lodge is a self-catering property for up to six people, consisting of three double bedrooms, a shared bathroom, kitchen and cosy living room. Internally, a simple material palette has been employed. Pared-back grey-painted floorboards are complemented by timber-clad walls, creating a warm and comforting interior. Original features have been retained and celebrated, while carefully curated furnishings and artworks dating back to the 1920s give the space an eclectic, bohemian-inspired atmosphere.

Externally, a colour palette of soft, muted, earthy tones has been used, reflecting the rugged Scottish landscape which allows the building to sit more harmoniously in its surroundings. These works were part of a phased approach to the refurbishment of the lodge, involving upgrades to the insulating envelope and the addition of a small rear extension.

Location

Sutherland, Scotland

Client

Wildland

Completed

2016

Size/Area

92m²

Type

Restoration

Project Lead

Gavin McNabb

Interior Design

Ruth Kramer, Wildland

Photography

Alexander Baxter

Strathmore Lodge

Strathmore Lodge Details

Strathmore - Scotland - Wildlands Ltd - photo Martin Kaufmann
Strathmore - Scotland - Wildlands Ltd - photo Martin Kaufmann

Externally, a colour palette of soft muted earthy tones has been used, reflecting the rugged Scottish landscape which allows the building to sit more harmoniously in its surroundings. These upgrading works are part of a phased approach to the refurbishment of the lodge. Further works are planned, during which the insulative envelope will be upgraded and a small rear extension added to the property.

Strathmore - Scotland - Wildlands Ltd - photo Martin Kaufmann