Latest

Vogue: Why “Scandi-Scot” Style Should Be on Your 2024 Interior Design Moodboard 01.03.2024
Lundies House on Condé Nast Gold List 2024 23.12.2023
GRAS appointed to refurbish the A-listed Malleny House in Balerno 22.12.2023
Competition in Czechia: the municipal library in Česká Lípa 27.11.2023
Natasha Huq as one of the RIAS Live event keynotes 03.11.2023
Our Common Humanity by artist Juli Bolaños-Durman on permanent display at The Royal Edinburgh Hospital 13.10.2023
GRAS interior design project longlisted in Dezeen Awards 2023 12.09.2023
Competition in Czechia: drinking fountain 28.06.2023
GRAS completes an interior project in Edinburgh 16.06.2023
Tim Taylor’s new artwork at Hidden Door Festival 2023 31.05.2023
View all entries
BE Residence
Models-17

BE Residence is a proposed new home for a growing family in Northern Ireland. It was conceived as a modern farmhouse drawing on the vernacular form and groupings of existing properties throughout the region.

The gentle slope of the site allows the building to hunker down into the landscape so it appears unimposing on approach from the north. The south, east and west elevations, however, open up to frame long views and maximise natural light throughout the day.

The building comprises several distinct but permeable volumes containing a variety of different functions, which are connected by an open central living space. The positioning, orientation, elevation and arrangement of forms allows uninterrupted views from and between these spaces and towards the surrounding open fields. A series of open-air terraces slotted in between offer unique views whilst allowing sunshine and shelter from the wind to be found. These terraces border the fields on all sides without walls or fences, gently connecting the house to the expansive, open landscape.

The house is split into three volumes, breaking the programme into the main two-storey family wing, the single-storey guest wing, and a connecting element in between that houses the kitchen, living and dining areas. Extended fingers of landscaping and stone retaining walls interact with the slightly sloping ground to help root the dwelling within the landscape. A single-storey garage projecting from the central link introduces the house on arrival as a stone wall that extends through the building to bridge the inside and outside.

As a direct response to the built agricultural and residential heritage of the immediate surroundings, the main material palette for the dwelling comprises stone rubble walls, untreated timber and a corrugated metal roof.

Location

Dunadry, Northern Ireland

Client

Private

Completed

2018 –

Size/Area

300m²

Type

Residential

Project Lead

Gunnar Groves-Raines

Architect

Jan Hajek

Photography

Jaroslaw Mikos

BE Residence

BE Residence Details

003
1673 BE Residence

Ground Floor Plan

1673 BE Residence2

Elevations + Section

002

Study

Material Focus

As a direct response to the built agricultural and residential heritage of the immediate surrounding – stone rubble walls, untreated timber and corrugated metal roof are the main material palette of the proposed dwelling.