Latest

Vogue: Why “Scandi-Scot” Style Should Be on Your 2024 Interior Design Moodboard 01.03.2024
Lundies House on Condé Nast Gold List 2024 23.12.2023
GRAS appointed to refurbish the A-listed Malleny House in Balerno 22.12.2023
Competition in Czechia: the municipal library in Česká Lípa 27.11.2023
Natasha Huq as one of the RIAS Live event keynotes 03.11.2023
Our Common Humanity by artist Juli Bolaños-Durman on permanent display at The Royal Edinburgh Hospital 13.10.2023
GRAS interior design project longlisted in Dezeen Awards 2023 12.09.2023
Competition in Czechia: drinking fountain 28.06.2023
GRAS completes an interior project in Edinburgh 16.06.2023
Tim Taylor’s new artwork at Hidden Door Festival 2023 31.05.2023
View all entries
RB Residence
Burnside_External_01

RB Residence is contemporary building in a rural setting, which embodies a clear departure from the traditional notion of a farmhouse. Inspiration for the building’s form and materiality came from the agricultural vernacular of the adjacent farm buildings and those found throughout the Tweed Valley. The new accommodation is conceived as a reinterpretation of these utilitarian sheds and barns, built from readily available and low-cost materials such as rough-sawn timber, mild steel and profiled metal sheet roofing.

The house’s primary orientation follows a northeast to southwest axis, which is typical of agricultural and industrial buildings along the length of the Tweed Valley. On approach, the property appears as a simple, low-slung pitched roof, built in corrugated sheet metal and supported by a functional steel and glass frame – a ubiquitous form throughout the Borders. Overhanging eaves soften the building’s edge, blurring the threshold from inside to out and heightening engagement with the surrounding landscape. Beneath the eaves and the projecting gable roofs, a continuous terrace extending around the perimeter of the house creates a series of covered spaces of varying scales and outlooks.

Continuous timber walls running the length of the house are broken by sliding screens that can be drawn aside to reveal floor-to-ceiling glazed openings. These glazed screens also slide away so that living spaces can be opened up to the terraces on all elevations. This series of internal, covered and external spaces combined with the layered façade provides adaptability to suit seasonal uses. A rational plan with generous circulation both inside and out provides a series of single- and double-height linked spaces, each with their own character, scale and framed views across the fields to the Cheviot Hills. Glazed gables provide focused views to the farm steading and to the forested areas to the northeast.

Location

East Lothian, Scotland

Client

Private

Completed

2018 –

Size/Area

320m²

Type

Residential

Project Lead

Gunnar Groves-Raines

Architectural Assistant

Matthew Bailey

RB Residence

RB Residence Details

Z:1512_Rutherford BurnsideDrawingsPresentation Drawing Ground
Burnside_Int_01

Dining Room + Kitchen

04

Guest Bedroom

The stable block, studio-flat, and house are grouped around the terraced landscape to define a series of external spaces for different functions ranging from the more public entrance courtyard to private garden terraces. The terraces provide a degree of delineation to an otherwise untamed landscape, allowing wild meadow grasses and wildflowers to grow in and around formally defined spaces.