Latest

RIBA House of the Year 2021 13.11.2021
EAA Awards 2021 commendation for Treen 28.10.2021
Kyle House receives RIAS Award 2021 07.09.2021
Conservation Architect
We are seeking Conservation Architect 13.07.2021
In conversation with The Modern House 10.03.2021
Lundies House in Dezeen 01.08.2020
View all entries
Treen
treen_portraits_blur-1

This ground-floor retail space for vegan fashion retailer Treen is located in the heart of Stockbridge, Edinburgh, near the remnants of a façade from a 19th-century market hall.

The architectural language aims to reflect Treen’s sustainable ethos, with an emphasis on warm, natural materials like clay plaster and Scottish ash wood. Extensive removal of previous internal alterations revealed softly curved walls and multi-layered textures that reflect the space’s original use as a grocery store. Subtly textured clay plaster was applied to the stripped back and newly recovered surfaces. A bespoke, blackened-steel railing organically follows the curvature of the walls, creating a datum that extends through the store and guides customers as they explore the connected spaces.

The shelving and countertop showcase the beauty of the natural, oil-treated wood, and are designed to create a tactile experience. All fixtures and furniture were custom designed and made by local craftsmen, resulting in a harmonious, carefully curated space. The holistic approach to the interior design and installation resulted in a rich yet efficient process, creating a shorthand between designer and tradesman with the client at the centre of the explorative discussions.

Location

Edinburgh, Scotland

Client

treen

Completed

2020

Type

Commercial

Awards

EAA Small Project Award 2021 Commendation

Project Lead

Paula Szturc

Furniture

Daniel Brophy

Photography

Jaroslaw Mikos
Martin Safro

Internal Finishes

Clayworks

Clay Plaster Application

Murrayfield Bespoke Plastering

Treen

Treen Details

_GRAS_x_Treen-81
_GRAS_x_Treen-88
_GRAS_x_Treen-39
_GRAS_x_Treen-3

It was fundamental that our design for the store was approachable, engaging, comfortable, and true both to us as a positive impact brand, and the long legacy of the space that came before us. We worked closely and intuitively alongside GRAS to create a space that was kind to the environment, to the makers that lived locally and the materials grown close by. To consider the journey each person would take through the store, keeping it simple yet impactful and ultimately a memorable experience.

Cat Anderson, treen

Material Focus

  1. Clayworks
  2. Scottish ash wood
  3. Mild steel rod

The sustainable ethos of the client’s brand is reflected through the use of minimal aesthetic and material choices. Softly textured clay plaster paired with the bespoke dark-metal railing amplifies the tactile journey through the space.

Paula Szturc, Project Lead